Met Nordic Walking gebruikt men naast de benen het bovenlichaam, armen en schouders op een ontspannende en soepele manier.

ALFA 247
Nordic Walking is een actieve en intensieve vorm van wandelen met behulp van wandelstokken (poles) en is tevens een doeltreffende manier om lekker buiten te bewegen.
Met Nordic Walking gebruikt men naast de benen het bovenlichaam, armen en schouders op een ontspannende en soepele manier. Door op deze manier actief te bewegen, lopen worden ongeveer 90% van alle lichaamsspieren geactiveerd en gebruikt. Ondanks het gebruik van meer spieren wordt uw lichaam minder zwaar belast.Het energie verbruik bij Nordic Walking is groter dan bij gewoon en sportief wandelen..lees onderzoek
Door te lopen met “stokken” worden wervelkolom en gewrichten minder zwaar belast. Door het hogere energie verbruik zeer goed om gewicht en/of vetpercentage te verlagen. Nordic Walking kan mensen uit hun isolement halen, sociaal aspect, lopen in een groep. Nordic Walking biedt de mogelijkheid om o.a. mensen met overgewicht, diabetes, reuma, hart en vaatziekten en andere chronische aandoeningen, wat aan hun conditie te laten doen en te verbeteren.
Nordic Walking is een bewegingsvorm / sport die door iedereen beoefend kan worden.
Iedereen kan op zijn of haar niveau Nordic Walking beoefenen, langzaam, snel, huppend, hardlopend, het kan met Nordic Walking allemaal. Belangrijk is wel om een goede basis techniek aan te leren en daarmee verder te gaan.

Belangrijk en essentieel bij Nordic Walking is dat er een goede Nordic Walking techniek wordt aangeleerd en dat er gelopen wordt met de juiste Nordic Walking stokken,

Waarom Nordic Walking?
Nordic Walking is een prima oudoor work-out. Nordic Walking is geen wandelen of joggen, maar door gebruik van de speciaal ontwikkelde wandelpoles is het een totaal body workout. Nordic Walking zorgt ervoor dat het bewegen effectiever wordt omdat met name de rug- schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief gebruikt worden. Tijdens de goed uitgevoerde Nordic Walking techniek worden de spieren in nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen.Daarnaast worden ook de rug-, buik en bilspieren optimaal gebruikt. Met Nordic Walking train je behalve je benen ook de armen, rug en buikspieren. Door nagenoeg alle grote spiergroepen te gebruiken bij een matige intensiteit is het een zeer goede beweegvorm om lichaamsvet te verbranden.Het oogt of Nordic Walking niet uitput. Ook beoefenaars ervaren het Nordic Walken niet als zwaar.

ALFA 247
Het energieverbruik en hartfrequentie liggen beduidend hoger dan bij sportief wandelen..lees Belasting van het hart- en longsysteem neemt toe zodat er spraken is van een inspanning - training.Door voldoende bewegen – trainen komt het lichaam in een betere conditie waardoor welzijnsklachten kunnen verminderen.Nordic Walking helpt om in conditie te blijven of te komen en bij het tegengaan of verminderen van chronische aandoeningen zoals hart en vaatziekten, artrose, osteoporose, hoge bloeddruk, gewichtsvermindering, cholesterolgehalte en lichaamsvetverbranding.Jong of oud, iedereen kan Nordic Walking beoefenen. De stokken zorgen ervoor dat je je knieen minder belast dan bijvoorbeeld bij hardlopenSpieren in de benen, armen en rug worden getraind zonder noemenswaardige hogere belasting op de gewrichten van rug en benen.
De kenmerken van de Nordic Walking ALFA techniek

nw_2
nw_alfa
A = Aandacht: voor een rechte houding
Een natuurlijke rechte houding van de wervelkolom. Voor een anatomisch rotatie van de schouderas ten opzichte van de bekkenas
L = Lange arm vanuit het schoudergewricht
Door een lange arm in de uitzwaai- en steunfase krijg je een optimale training van de arm- en schouderspieren.
F = Vlakke stok (flacher Stock)
Bij een inzethoek van ongeveer 60 graden vormt de Nordic Walking stok een ideaal steun- en trainingshulpmiddel.
A = Aangepaste paslengte
De paslengte wordt steeds aan de situatie aangepast. Hoe groter de armuitzwaai, des te groter moet de staplengte zijn.
ALFA 247


ALFA 247

  print