De termen Afvallen en Afslanken worden vaak door elkaar gebruikt, is er een duidelijk verschil tussen afslanken en afvallen.

Bewuste mensen kiezen voor een Bewuste Leefstijl

Nordic Walking of Sportief Wandelen
Steeds vaker zie je wandelende mensen die zich met behulp van twee wandelstokken voortbewegen. Deze bewegingsvorm wordt nordic walking genoemd. Nordic Walking lijkt het sportief wandelen naar de achtergrond te duwen. Is dit terecht of onterecht? De wetenschap geeft aanwijzingen wat de mogelijke voordelen zijn van Nordic Walking ten opzichte van Sportief Wandelen. lees het rapport
Conclusies:
-1- Bij Nordic Walking liggen energie verbruik en hart frequenties hoger dan bij Sportief Wandelen.
-2- Vooral de spieren aan de achterzijde van de armen en romp die betrokken zijn bij de afzet van de pole ...vertonen een hogere activiteit bij het NW.
-3- Nordic Walking met een krachtige afzet en een voldoende hoge wandelsnelheid leidt tot een inspanningsintensiteit waarmee trainingseffecten kunnen worden behaald.
-4- De toenamen in energiegebruik gaat niet gepaard met een vergelijkbare toename in de subjectief ervaren belasting, NW wordt dus niet als veel zwaarder ervaren en is daardoor langer vol te houden.
-5 Het gebruik van wandelpoles leidt bij een goede techniek tot een toename in stabiliteit en balans en tot daling in de belasting voor de knieen en heupen
Het is nooit te laat om fitter en vitaler te worden
Een lichaam dat puur vetten 'verbrandt': voor veel mensen met overgewicht klinkt dit als een mooie droom. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat je lichaam vetten gaat verbranden, zodat je vetvoorraad afneemt? En waarom is het soms juist handig om koolhydraten op het innerlijk vuur te gooien? In dit artikel leggen we het uit!
Ons lichaam heeft elke minuut, elke seconde, energie nodig. Voor de ademhaling, het kloppen van ons hart, voor denken en bewegen… Waar haal je die energie vandaan? Uit je voeding of uit de energievoorraden die je lichaam heeft opgeslagen.
Energie uit je voeding
In je voeding zitten vier soorten voedingsstoffen die kunnen worden omgezet in energie: vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol. Om met de laatste te beginnen: alcohol is nou niet echt de meest gezonde bron van energie, dus die laten we even buiten beschouwing. Eiwitten worden meestal als bouwstof gebruikt en niet als energiebron. Dus dan blijven koolhydraten en vetten over als belangrijkste bronnen. Producten die veel koolhydraten leveren zijn suiker, snoep, koek, fruit, granen, aardappelen, brood, rijst en pasta. Producten die voornamelijk vet leveren zijn olie, boter, margarine, volle zuivel, vlees, sauzen, snacks, koek en gebak. De meeste producten in onze voeding bevatten een mix van voedingsstoffen: zowel koolhydraten, vetten als eiwitten. In de spijsvertering worden ze afgebroken en dan benut voor energie of als bouwstof.
Energie uit je lichaamsvoorraden
Tijdens de hele geschiedenis van de mens zijn er altijd perioden geweest dat er weinig eten was. In de winter bijvoorbeeld, tijdens hongersnoden of in armoede. Door schade en schande heeft het menselijk lichaam daardoor geleerd om voorraden aan te leggen van energie. Er zitten voorraden met koolhydraten in onze spieren en lever. Dit is in de vorm van glycogeen. Deze voorraad is relatief klein, je kunt er maar kort gebruik van maken. Het is een snelle energiebron. Verder zitten er voorraden met vetten in onze onderhuidse speklaag, maar ook tussen de organen in de buik en soms zelfs in de organen zelf. Bij de meeste mensen is in hun vetmassa ruim voldoende energie opgeslagen om het – in theorie - weken of zelfs maanden uit te kunnen zingen zonder voedsel.
Snelle of langzame brandstof?
Je lichaam kan zowel koolhydraten als vetten omzetten in energie. Koolhydraten zijn onze 'snelle' energiebron: ze worden tijdens de spijsvertering snel omgezet tot glucose en komen dan in het bloed. Onze spieren en andere lichaamscellen kunnen die glucose vlug opnemen en gebruiken als energiebron bij inspanning. Ook de voorraad aan koolhydraten in onze spieren en lever kan lekker snel worden gebruikt in ons lichaam. Als je ons lijf zou vergelijken met een houtvuurtje, dan zijn de koolhydraten de kleine twijgjes die het vuur snel aan het branden krijgen. Je lichaam zal altijd het liefst naar koolhydraten als energiebron grijpen als er direct actie wordt verlangd. Denk aan een sprintje trekken of iets zwaars optillen. Vetten zijn een langzamer energiebron. De spijsvertering van vet uit de voeding duurt langer zodat vet minder snel beschikbaar komt als energiebron. Ook de vetvoorraden worden niet zo snel aangesproken. Om maar weer de vergelijking te maken met een houtvuur: vetten zijn de grote houtblokken op het vuur. Het duurt lang voordat ze vlam vatten, maar ze kunnen het vuur wel lang brandend houden. Dat geldt ook zo voor ons lichaam: vetten worden vooral gebruikt bij lange duurinspanning, zoals rustig wandelen, fietsen of zwemmen.
Wil je snelle energie?
Het is goed om te beseffen dat ons lichaam gebruik kan maken van zowel vet als koolhydraten als energiebron. Het is niet zo dat er een magische knop is, die bepaalt of je koolhydraten of vetten verbrandt. Het is wel zo, dat koolhydraten de lievelingsbron van energie zijn voor je lichaam. Als er veel koolhydraten beschikbaar zijn, zal je lichaam die altijd als eerste gebruiken. Denk aan druivensuiker of energiedranken voor sporters. Het hormoon insuline is hierbij belangrijk. Dit hormoon gebruik je bij de verbranding van koolhydraten: het is nodig om glucose uit je bloed te halen en naar de cellen te brengen. Dat is natuurlijk een heel belangrijke functie, maar insuline heeft nog een ander effect. Het stimuleert de vetopslag in je lijf, en dat is misschien niet wat je per se graag wil. Als je meer energie eet dan je verbruikt, wordt die energie opgeslagen als extra vetmassa. Let op: daarvoor maakt het niet uit of je koolhydraten, vet, alcohol of eiwitten eet. Alle calorieën die je teveel eet, worden omgezet in lichaamsvet.
Ons vuur laait hoog op
De meeste mensen kunnen prima zowel koolhydraten als vetten verbranden. Maar het is wél zo dat we relatief vaak van de koolhydraatverbranding gebruik maken. Dat komt omdat we vaak eten, en omdat we relatief veel koolhydraten eten. De gemiddelde Nederlander haalt ongeveer de helft van de energie in de voeding uit koolhydraten. We eten bovendien vrij veel tussendoortjes. Dat betekent dat er altijd wel koolhydraten en insuline in ons lijf aanwezig zijn: ons koolhydraatvuurtje brandt veelvuldig. Het voordeel is dat we nooit verlegen zitten om snelle energie. Het nadeel is dat het insulinepeil ervoor zorgt dat er vrij gemakkelijk vetmassa wordt aangemaakt. Een ander nadeel is dat we relatief weinig gebruik maken van vetverbranding. Ons lichaam is gewend aan snelle energie, en we krijgen daardoor steeds meer behoefte aan continue aanvoer. Als we geen tussendoortjes eten, of een maaltijd overslaan, worden we trillerig of chagrijnig. Ook al hebben we dan nog hartstikke veel voorraden aan vet in onze voeding en ons lichaam: we verlangen naar die snelle energiekick van de koolhydraten. Op die manier blijf je continu koolhydraten eten en verbranden en kom je minder toe aan de vetverbranding.
Wil je vet verbranden?
Wil je graag vaker overschakelen op die grote houtblokken, ons innerlijk vuurtje, op die vetverbranding die zo langdurig ons lijf van energie voorziet? Kies dan voor een voeding die wat minder (snelle) koolhydraten bevat. Laat vooral de suikers staan, bijvoorbeeld uit snoep, koek, toetjes, frisdrank, vruchten. Suikers leveren nauwelijks goede voedingsstoffen, maar zorgen wel voor een flinke insulinepiek. Eet verder niet te vaak, zodat de insulinespiegel de kans krijgt om te dalen tussen de hoofdmaaltijden en in de nacht. Drie maaltijden per dag is een mooi ritme. Doe dan ook nog aan duursport of aan langdurige beweging en hou daarbij een rustige hartslag aan. Dan gaat je lichaam steeds vaker over op de vetverbranding en kun je langer door zonder tussendoortjes.
Wil je lichaamsvet verbranden?
En wil je het liefst dan óók nog afvallen, oftewel de vetten uit je voorraden aanspreken? Dan geldt hetzelfde: eet niet te vaak en minder met koolhydraten. Om je vetvoorraden aan te spreken, moet je verder wat minder eten dan je nodig hebt, en/of wat meer energie verbranden door meer te bewegen. Op die manier val je op een rustige manier af.

Vitaliteit door een goede lichaams-weerstand
Wat is weerstand?
Weerstand is het vermogen van je lichaam om je te beschermen tegen negatieve indringers van buitenaf, zodat je minder snel ziek wordt. De hoogte van je weerstand hangt af van je afweersysteem (ook immuunsysteem genoemd). Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. Samen bestrijden die continu de bacteriën en virussen die je lichaam binnendringen en jouw gezondheid bedreigen. Deze indringers veroorzaken bijvoorbeeld een verkoudheid, keelpijn, hoest, griep, corona of een andere virus ziekte.
Waarom is het belangrijk om je weerstand te verhogen
Hoe hoger je weerstand, hoe beter je je beschermt tegen ziekten, infecties, virussen. Een goede weerstand is dus heel belangrijk voor jouw gezondheid! In de herfst en winter is dit extra belangrijk. Dat komt omdat je dan meer kans heeft om een griep of verkoudheid op te lopen. Door het koudere klimaat overleven virussen langer en nestelen zich makkelijker in je luchtwegen. Ook zitten we meer binnen en dichter op elkaar waardoor virussen makkelijker en sneller worden overgedragen.
Wat zijn de symptomen van een lage weerstand?
Voel je je de laatste tijd moe en bent je regelmatig verkouden en/of grieperig? Waarschijnlijk heb je dan een lagere weerstand. Symptomen zoals moe zijn, vaak verkouden en grieperig horen bij een lage weerstand. Ook kan het langer duren voordat je je weer de oude voelt en hersteld bent.
Wat zijn de gevolgen van een lage weerstand?
Als je weerstand laag is, heb j dus een grotere kans op infectieziekten. De bekendste infectieziekten die kunnen ontstaan door een te lage weerstand zijn griep en verkoudheid. Ook ben je vatbaarder voor ziekten zoals klierkoorts, herpes (koortslip) en het HIV-virus. Bovendien kan een verlaagde weerstand ertoe leiden dat je ernstiger ziek wordt, of eerder complicaties krijgt zoals longontsteking en hersenvliesontsteking. Neem daarom zeker bij de eerste symptomen van een lage weerstand snel actie om erger te voorkomen.
Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand?
Een lage weerstand is vaak de oorzaak van een ongezonde leefstijl en een ongezond voedingspatroon. Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld hormonen of prednison) en ziekten (bijvoorbeeld aids en kanker) zorgen ook voor een lage weerstand.
Wat kunt u doen om uw weerstand te verhogen?
Aan de basis van een goede weerstand staat een gezonde leefstijl. Voor een gezonde leefstijl heb je een goede balans nodig tussen bewegen, gezond eten, ontspanning en een goede nachtrust. Als je hierin de juiste keuzes maakt zal je je fit en energiek voelen en ook merken dat je minder vaak ziek bent.
Verhoog uw weerstand met deze tips
Eet gezond!
Gezond eten doe je door te variëren met kleuren, soorten en te kiezen voor minder vette en vezelrijke varianten. Als je gevarieerd eet krijgt je in principe alle benodigde vitaminen en mineralen binnen.
Lukt het soms niet om gezond te eten of heb je iets extra’s nodig omdat je bijvoorbeeld bepaalde producten niet kan of wilt eten? Dan kan je vitaminen-supplementen nemen als aanvulling op je dagelijkse voeding. Bijvoorbeeld vitamine C, vitamine D, een multi
Blijf in beweging!
Door te bewegen word je lichaam fitter en ontspant je je geest. Zo bouw je meer weerstand op. Bewegen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door te sporten maar ook door te wandelen of te tuinieren
Slaap tenminste 7-9 uur per dag.
Door slaaptekort kan je je lichaam flink verstoren. Tijdens het slapen herstel je lichaam, gaat je bloeddruk omlaag en verminder je stresshormoon. Kom je een paar dagen niet aan een goede nachtrust? Dan ga je weerstand snel achteruit. Hoeveel slaap er nodig is verschilt per persoon.
Maak tijd om te ontspannen!
Je hebt elke dag ontspanning nodig om je lichaam en geest op te laden. Dan ben je namelijk beter bestand tegen drukte en stress. Ook zit je beter in je vel, ben je energieker en kan je beter presteren op bijvoorbeeld je werk. De juiste balans tussen spanning en ontspanning heeft een positief effect op uw nachtrust, spijsvertering én weerstand.


Afvallen vs Afslanken, wat is het verschil?
De termen Afvallen en Afslanken worden vaak door elkaar gebruikt, is er een duidelijk verschil tussen afslanken en afvallen.
Bij afvallen gaat het puur om gewichtsafname, en bij afslanken gaat het om figuurverbetering, vermindering van lichaamsvet, en toename van spieren. Bij afvallen wordt er vaak alleen maar gekeken naar een getal op de weegschaal. Dat getalletje zeg nagenoeg niets over je lichaam. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meer spiermassa hebt of zwaardere botten. Of het kan het zijn dat je tijdens het veranderen van je leefstijl wél bent afgevallen in vet, maar juist bent aangekomen in spieren.
Dat is goed en daarom meten = weten Via een bodyscan (soort weegschaal),die veel waarden van je lichaam meet

Dieet
Om af te vallen ga je minder eten, minder calorieën innemen en er ontstaat een meestal tijdelijke gewichtsvermindering. Wanneer je daarmee stopt of het lukt niet, en je weer terugvalt in je oude leefgewoonte ben je snel weer op je oude gewicht

Bewegen.
Bewegen,hardlopen, sporten zijn toverwoorden om af te vallen. En met de juiste begeleiding kan het ook wel. Echter volhouden en weten wat je aan het doen bent is lastig. En ook hier geeft de weegschaal in eerste instantie minder aan maar door sporten krijg je meer spieropbouw dus kan je weer wat zwaarder worden. En dan is ..meten = weten

Afslanken en zo blijven lees... Bewuste Leefstijl
Gezond afslanken, hoe doe je dat?
Breng regelmaat- structuur - bewustwording in je leefstijl en voedingspatroon. Sla geen maaltijden over maar eet ook niet de hele dag door. Neem in plaats van twee grote maaltijden, drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Drink minstens 2 liter per dag. Water, ontvette bouillon, lichte thee of koffie, ongezoet fruitsap brengen weinig of geen energie aan. Kies bruin brood, rogge- of volkorenbrood, volle rijst en volkorenpasta in plaats van wit brood, witte rijst en pasta. De volkoren of bruine soorten zorgen voor een beter verzadigingsgevoel.
Eet groenten en fruit bij elk eetmoment. Dagelijks minimaal 300 gram groenten en minstens drie stuks fruit. Eet geen te grote porties vlees, 100 gram per dag volstaat. Mager vlees van rund, paard, kalf, varken, wild of gevogelte zonder vel verdient de voorkeur. Vervang vlees regelmatig (minstens één tot twee keer per week) door vis of kies voor vleesvervangers. Gebruik voornamelijk gezonde culinaire oliën zoals olijfolie. Drink alcohol met mate (1 tot maximaal 2 glazen per dag). Suikerrijke producten zoals koekjes, taart, ijs, chocolade en frisdrank heb je lichaam niet nodig. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals b.v. vers fruit en yoghurt.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je energie verbruikt. Je vetmassa neemt af, je spiermassa neemt toe, je gaat afslanken en waarschijnlijk niet direct in kilo’s maar je kledingmaat wordt kleiner je buik minder dik. Dagelijks 30 tot 45 minuten matig intensief bewegen zorgt reeds voor een belangrijke gezondheidswinst. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je vooral vetweefsel verbrandt terwijl de spiermassa met de juiste voeding behouden blijft, waardoor ook het energieverbruik niet daalt. Om effectief af te slanken - fitter te worden en het ook te blijven is een regelmatige levens - en voedingsstijl samen met intensievere lichaamsbeweging noodzakelijk. Wees realistisch en ga niet alleen voor de kilo’s maar ook voor een beter- slanker en fitter lichaam. Neen zo-nodig contact op met een beweeg - voedingscoach en laat je lichaam regelmatig meten op gewicht - lichaamsvet en vocht percentages . (Bron: ABC gezondheid) ..
Voor advies over een gezonde levensstijl www.sportbalans.nl
Hoe je bloedvaten sterk houden?
Gezonde bloedvaten zijn niet alleen belangrijk voor het hart, maar ook voor de hersenen (beroerte, dementie) en de nieren. Het is fout te denken dat cholesterolverlaging voldoende maatregel is. De belangrijkste oorzaak van beschadigde bloedvaten zijn ontstekingen die niet meer te stoppen zijn. Een hoge bloedsuiker en een tekort aan antioxidanten drijven die ontstekingen aan. Zelfs een klein tekort aan magnesium is voldoende om die ontstekingen wakker te houden. Zorg ook voor voldoende natuurlijke ontstekingsremmers, zoals curcuma, groene thee, ginseng en pycnogenol.
Een nieuwe invalshoek is het metabolisme van stikstofmonoxide (NO). NO is cruciaal in de dynamiek van de bloedvaten: het geeft aan de bloedvaten een teken om te ontspannen.... meer over NO
Wanneer het metabolisme van NO verstoord geraakt, gaan de bloedvaten verkrampen en komt de zuurstofvoorziening van het lichaam in gedrang. NO kan zelf bijdragen tot een gevaarlijke verhoging van oxidatieve stress en moet daarom omringd worden door voldoende antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine B3 en foliumzuur. N-acetylcysteïne is ook een krachtig antioxidant die het NO-metabolisme kan herstellen. Een essentiële voedingsstof voor de aanmaak van NO is arginine.
Bron: ABC gezondheid
Liever lang lopen dan kort sporten....Dáárom is wandelen zo gezond
Dagelijks minstens een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je altijd met iemand samen loopt of in een groep.
Waarom is juist wandelen zo gezond, en hoe gezond is het precies? De Amerikaanse arts Mike Evans verzamelde al het onderzoek naar deze vragen en maakte er een aansprekend filmpje van Zijn conclusie: dagelijks wandelen levert een drastische verbetering van de gezondheid op.
Stap voor stap opbouwen
Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen door bv wekelijks met een van de wandelgroepen van st.SPAL mee te lopen onder begeleiding van een wandeltrainer.
Een goede trainingsopbouw voorkomt blessures en versterkt je spieren.
Loop rechtop en ontspannen, in een tempo dat gemakkelijk vol te houden is. Maak de passen niet te groot, wikkel je voeten goed af en laat je armen soepel mee bewegen vanuit je schouders. Het is niet nodig extra stevig met de armen te zwaaien.
De conditie van je longen en hart gaat vooral vooruit bij stevig doorwandelen. Daarbij loopt de hartslag op tot 170 slagen per minuut, min je leeftijd. Voor een 60-jarige is dat bijvoorbeeld een hartslag van 110. Wissel sneller wandelen af met rustig lopen, bijvoorbeeld een minuut snel en dan weer twee minuten in je normale tempo.
Liever lang lopen dan kort sporten
Hans Savelberg is hoofddocent bewegingswetenschappen in Maastricht. Hij legt uit dat veel zitten heel ongezond is. Uit onderzoek bleek dat al na vier dagen zitten de concentratievetten in het bloed toe- en de insulinegevoeligheid juist afneemt. Dat zijn risicofactoren voor respectievelijk hoge bloeddruk en diabetes. In dit onderzoek bleek de groep die kort maar intensief sportte, gezonder dan de zittende groep. Maar het ging nóg beter met de groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Veel wandelen is dus gezonder dan kort, intensief bewegen
.
Wandelen helpt...
voor spieren en botten
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

...voor hart en bloedvaten
Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.

...voor de longen
Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

...tegen diabetes
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.

...voor de hersenen
Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

...tegen depressie
Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

...voor de nachtrust
Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

...tegen overgewicht
Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.

...voor de darmen
Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

...tegen (bepaalde soorten) kanker
Veel wandelen verkleint de kans op bijvoorbeeld darm-, borst- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen als ze elke dag een uur of meer wandelen. Voor andere soorten kanker is dit verband (nog) niet aangetoond. Veel van de genoemde gezondheidseffecten treden pas op als je langere tijd elke dag blijft wandelen. Maar wie vandaag begint, voelt zich meteen meer ontspannen en krijgt een beter humeur. Na een week zul je al merken dat je conditie verbetert.
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C
De winter is het jaargetijde waarin heel wat mensen last krijgen van verkoudheden, keelontstekingen en allerhande soorten griep. Uit onderzoeken van het Linus Pauling Instituut blijkt dat 95% van de volwassen bevolking geen gebruik maakt van de preventieve en genezende kracht van hoge dosissen vitamine C.
Mensen die naargelang de kracht van hun immuniteit 1000 tot 6000 milligram vitamine C per dag innemen, beschermen zich niet alleen tegen de typische winterkwaaltjes, maar voorkomen ook griepaanvallen.
Spijtig genoeg gebruiken slechts zeer weinig mensen voldoende vitamine C om echt te kunnen genieten van zijn beschermende werking. Men gaat er nog steeds van uit dat 75 tot 90 milligram ascorbinezuur, die door het ministerie van Volksgezondheid wordt aanbevolen, voldoende is voor een optimale dagelijkse dosis.
De realiteit toont aan dat die hoeveelheid net volstaat om scheurbuik te voorkomen, maar zeker geen garantie biedt om in een optimale gezondheid herfst en winter door te komen.
Nobelprijswinnaar Dokter Linus Pauling was dertig jaar geleden de eerste die het belang van hoge dosissen vitamine C beschreef en bekendmaakte. Tijdens de afgelopen kwarteeuw verzamelden duizenden wetenschappers een massa aan bewijzen die aantonen dat vitamine C, voldoende rust en een degelijke hygiëne de beste wapens zijn tegen griep. Daarnaast bestaan er voldoende weerstandverhogende producten om (winter-) ongemakken te voorkomen. bron: ABC gezondheid ..lees ook ...... en ook...
Vitamine C verstandig om elke dag voldoende te gebruiken
(ascorbinezuur) is een van de belangrijkste vitamine voor onze gezondheid. Vrijwel overal in ons lichaam is Vit C nodig. Van het immuunsysteem tot het hart en van de huid tot de energiehuishouding.
Vit C is een vitamine apart. Alle vitamine en mineralen zijn belangrijk, maar Vit C heeft een werking die boven de andere vitaminen en mineralen uitgaat. Vit C is de belangrijkste vrije-radicalen vanger.
 Rozenbottel
Mensen kunnen, in tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren, zelf geen Vit C aanmaken. Door een of andere reden is de mens in de loop van de evolutie het vermogen kwijtgeraakt om zelf Vit C aan te maken. We missen een bepaald enzym dat in het lichaam behulpzaam zou moeten zijn om uit glucose Vit C aan te maken.
is een stof die ons goed beschermt. Beschermt tegen schadelijke factoren zoals stress, luchtvervuiling, infecties, fel zonlicht.
maakt effectief gebruik van zijn eigenschap om vrije-radicalen te vangen.
is een water oplosbare vitamine. Is erg instabiel en desintegreert door koken, maar ook wanneer vruchten en groenten geschild of ontpit worden, of door de vrucht te lang op de fruitschaal te laten liggen gaat Vit C verloren.

Over de dagelijkse hoeveelheid Vit C zijn nog al wat verschillen van 80 mg om geen scheurbuik te krijgen tot 2000 mg om voldoende weerstand te hebben.
2000 mg en meer is niet uit voeding te halen daarom zijn voedingsupplementen volgens de ortho moleculaire voedingsleer een noodzaak.
Mijn persoonlijke ervaring met Vit C is heel positief. De laatste 10 jaar gebruik ik dagelijks min.2000 mg. Mijn weerstand is beter dan voorheen, nagenoeg geen dag ziek geweest, meer dan voldoende fit om te doen wat ik wil.
Dagelijks extra Vit C via een voedingssupplement is zeker aan te raden.
Mijn invulling voor Vit C per dag is:
Onbijt: Herbalife shake met twee stuks fruit, een (1) Herbalife Vi / Mi tablet,
een (1) Vit C tablet van 1000mg, = 1090 mg Vit C.
Verder op de dag eet ik nog een of twee stuks fruit en bij het avond eten nog eens een Herbalife Vi / Mi tablet en een Vit C tablet van 1000 mg.
Totaal kom ik per dag rond de 2200 mg. Aad Wijntjes
Voedzaam en volwaardig ontbijt
0458kl
Wandelen is goed bij heel veel aandoeningen
Binnen de gezondheidszorg wordt steeds meer waarde gehecht aan de gunstige effecten van wandelen. Een active en gezonde leefstijl bevordert de gezondheid aantoonbaar.Vandaar dat sport en bewegen in diverse zorgtrajecten voor mensen met een chronische aandoening en/of metabool syndroom een steeds belangrijkere plaats innemen.
  print